HKPD "MATIJA GUBEC" TAVANKUT

HKPD “Matija Gubec” iz Tavankuta jedno je od udruženja iz projekta “Jaka žena, snažno selo” s najdužom tradicijom, postoji još od davne 1946. godine. Ovo udruženje ima brojne sekcije, od folklorne, preko tamburaške do slamarske.

Primarni cilj im je očuvanje i pronošenje tradicije i običaja bunjevačkih Hrvata, što uspešno ostvaruju kroz pesmu, igru, umetnost, ali i etno turizam. Udruženje je nasledilo tipičan vojvođanski salaš i uspešno ga preuredilo u oazu mira, uspevši da u potpunosti očuva autentičnost. Danas etno salaš Balažević posećuju i u njemu uživaju brojni strani i domaći turisti, i na njemu se održavaju brojne manifestacije.

Ono čime se udruženje posebno ponosi  je slamarska sekcija. Danas su nadaleko poznati po umetnosti naivnog slikarstva u tehnici slame, koja je prošla put od narodne do primenjene umetnosti. Svoj rad, slamarke svake godine tradicionalno prezentuju na Koloniji slamarki, a potom u predvorju Gradske kuće u Subotici u okviru održavanja gradske manifestacije Dužijanca. Poseta galeriji u okviru HKPD “Matija Gubec” i najveće kritičare ostaviće bez daha.

posetite nas

Adresa:Donji Tavankut 24 214 Marka Oreškovica 10

pozovite nas

tel: 024/4767048 e-mail: galerijatavankut@gmail.com