UDRUŽENJE BANSTOLKE

Na pola puta između Novog Sada i Beograda, na padinama Fruške gore gde duva posebna ruža vetrova i unosi mir i spokoj u svakog posetioca, nalazi se sedište Udruženja “Banstolke”.

Udruženje su osnovale 2009. godine s ciljem da stvore samoodrživo seosko domaćinstvo koje će obogatiti turističku ponudu ovog kraja. Blaga mediteransko-fruškogorska klima doprinosi tome da na Banstolu uspevaju brojne sorte voća i povrća, pa tako ovo domaćinstvo ima svoj bogati vrt u kom, kako kažu članice, nema čega nema. Sve što uzgoje, Banstolke i iskoriste proizvodeći tradicionalne domaće proizvode poput džemova, slatkog, kompota, sokova, turšije, rakije…

Istakle su nam dva proizvoda na koja su posebno ponosne. Slatko od belih trešanja, banstolski brend kojim dočekuju svoje goste, nagrađeno je velikom zlatnom medaljom na Sajmu etno hrane i pića u Beogradu. Skočko fruškogorski  predstavlja energetsku bombu, mešavinu 18 vrsta semenki, bobičastog i koštunjavog voća zalivenog medom, jača imunitet, pomaže kod nagomilanog stresa, ali ono što Banstolke posebno ističu, to je prirodni afrodizijak koji unosi radost u kuću.

Interesentno je kako je Udruženje okupio žene različitih afiniteta i interesovanja. Među njima ima onih koje pišu pesme, ali i onih koje ih lepo pevaju, dobro kuvaju, vezu, bave se dekupažom i kaligrafijom. Sve su to žene veslog duha koje svojom harizmom privlače goste čineći sve da oni budu zadovoljni, pa nije čudo što im se gosti rado vraćaju. Imaju ideju da udruže sve meštane iz okoline koji bi svojim proizvodima mogli kompletno da snabdevaju etno domaćinstvo „Banstolka“. Na taj način bi doprinele ekonomskom osnaživanju čitavog kraja.

Učešćem u projektu „Jaka žena, snažno selo“ Banstolke su, kako same kažu, već mnogo dobile. Naučile su da slušaju i uče od iskusnijih, shvatile šta im sve nedostaje za još bolje i kvalitetnije poslovanje, i uz pomoć BSC centra ušle su u proces HACCP i HALAL standardizacije. Imaju veliku želju da dovrše izgradnju letnjikovca i da ga zastakle kako bi mogao da se koristi bez obzira na vremenske uslove i prima veći broj gostiju.

posetite nas

Adresa: Vikend naselje Banstol bb

pozovite nas

tel: 060/1400995
udruzenjebanstolka@gmail.com