VREDNE RUKE SRPSKI ITEBEJ

Udruženje žena „Vredne ruke“ iz Srpskog Itebeja osnovano je 2005. godine s idejom da predstavi banatsku kuhinjom širom naše zemlje. Tokom godina osvajale su različite nagrade, pa su prostorije udruženja ispunjene peharima i plaketama. Članice na te nagrade gledaju kao na priznanje za svoj rad i uloženo vreme. S obzirom na to da Srpski Itebej ima svoju autohtonu sortu šljive koja uspeva samo na njihovom tlu, ove vredne žene odlučile su da započnu proizvodnju proizvoda od šljive, a pre svega pekmeza.

Već četrnaestu godinu za redom organizuju manifestaciju pod nazivom „Banatska testijada“ gde se udruženja iz celog regiona predstavljaju raznim đakonijama od testa i brašna. Posebno su ponosne na to što su u ovu manifestaciju uključena i deca kroz radionicu „Mesim i ja“ na kojoj uče da mese testo i prave proizvode od testa.

Tokom zime započele su projekat opismenjavanja Romkinja iz sela što je naišlo na oduševljenje i prihvatanje cele lokalne zajednice. Ovaj projekat uspešno je okončan i polaznice su osposobljene da pišu i čitaju.

Članice Udruženja „Vredne ruke“ nadaju se da će im učešće u projetu „Jaka žena, snažno selo“ otvoriti novo tržište na kom bi mogle kontinuirano da prodaju svoje proizvode od itebejske šljive.

posetite nas

Adresa: Trg slobode 4 Srpski Itebej

pozovite nas

tel: 023 837 330
060 336 12 49
katanikovic@gmail.com