UDRUŽUNJE"DUGA" ADA

Udruženje „Duga“ iz Ade okuplja tim predanih i posvećenih žena koje pomažu svima onima kojima je u njihovoj opštini pomoć potrebna.

Prvobitan cilj Udruženja je bio obrazovanje siromašne dece. Tako je počeo da funkcioniše produženi boravak za decu osnovnoškolskog uzrasta, čiji rad finansiraju donatori Udruženja „Duga“. U njemu deca posle redovne nastave imaju mogućnost da dobiju užinu, kao i pomoć učitelja pri savladavanju školskog gradiva, ali i da se druže i u prijatnom ambijentu kvalitetno provode vreme. Zahvaljujući mnogim ljudima dobre volje, prvaci iz čitave opštine kreću u prvi razred potpuno opremeljeni torbama, knjigama, školskim priborom, ali i odećom i obućom.

 Međutim, vremenom se došlo do zaključka da nije dovoljno pomoći samo najmlađim članovima ugroženih porodica, već je neophodno osnažiti čitavu porodicu. Zato se „Duga“ zalagala za otvaranje opštinske Kancelarije za smanjenje siromaštva, zahvaljujući kojoj je uveden društveno-koristan rad i počela su zapošljavanja žitelja opštine na javnim radovima.

Ovo udruženje i njegovi humani članovi se ni tu ne zaustavljaju, već predano rade na tome da se što veći broj i starijeg stanovništva obrazuje i radno osposobi. Tim putem je neposredno pred našu posetu 15 žena uspešno završilo obuku za rad u tekstilnoj industriji i njih čeka zaposlenje u dve ađanske fabrike.
U planu je sličan projekat koji bi stručno osposobio i nakon toga zaposlio i muškarce iz Ade i njene okoline, a uveliko se radi i na zapošljavanju osoba sa invaliditetom.

Nisu zaboravili ni najstarije sugrađane koji se svakodnevno okupljaju u Domu penzionera, gde uz smeh i igru provode svoje penzionerske dane, a takođe imaju mogućnost da se snabdeju različitim potrepštinama za život, od obuće i odeće, do nameštaja i pokućstva, zahvaljujući saradnji sa nemačkom fondacijom Čila fon Buzelager.

Ovo udruženje traži donatore koji će zajedno sa njima bezuslovno pomagati najugroženijim kategorijama stanovništva Opštine Ada.

 

posetite nas

Adresa: Ada 24430 , Trg oslobodjenja 1

pozovite nas

024/ 851138 062/265 009
nvoduga@yahoo.com
odborvesna@gmail.com