RUZMARIN GOLUBINCI

Udruženje građana „Ruzmarin“ iz Golubinaca osnovano je 2015. godine s ciljem da narodne običaje i tradiciju sremačkog kraja otrgne iz ruku zaborava.

Članice ovog udruženja svojim spretnim prstima stvaraju ručne radove i spremaju tradicionalna jela po ugledu na naše bake i prabake. Objekat u kom se nalazi sedište udruženja star je više od jednog veka i predstavlja autentično sremačko seosko domaćinstvo. Udruženje je na sebe preuzelo da ovaj objekat renovira i sve dosadašnje aktivnosti su finansirali sredstvima svojih članova, što pokazuje veliku posvećenost ispunjenju glavnog cilja udruženja. Međutim, ostalo je još dosta posla, pre svega oko stare kotobanje koja je u ruševnom stanju.

Svakog septembra „Ruzmarin“ organizuje manifestaciju pod nazivom „Dani ruzmarina“ koja okuplja između dvadeset pet i trideset udruženja iz zemlje i inostranstva. Pošto su vrlo dobri domaćini, takođe su rado viđeni gosti na manifestacijama širom zemlje i inostranstva. Na tim manifestacijama se predstavljaju različitim specijalitetima poput pite sa ruzmarinom, pogače, sremačke tarane, „Oko sela testo“ , raznovrsni sitni kolači… Svako jelo ukusnije od prethodnog! Nije ni čudo što osvajaju brojne nagrade.

Kako kaže predsednik udruženja, zaista je važno da znamo ko smo i odakle smo potekli, gde su nam i u čemu koreni. Ako ne čuvamo svoju tradiciju od zaborava, jednog dana će nas nestati. Zato se nadaju da će naći sredstva da završe renoviranje seoskog domaćinstva.

posetite nas

Adresa: Golubinci, Inđijska 15

pozovite nas

tel: 063/ 521071
ruzmarinmija@gmail.com