UDRUŽENJE GRAĐANA "PODUNAV" BAČKI MONOŠTOR

Udruženje građana „Podunav“ iz Bačkog Monoštora osnovano je 2007. godine i u fokusu aktivnosti im je promocija eko-ruralnog turizma koji se bazira na prirodnim lepotama i kulturnom nasleđu Bačkog Monoštora.

Monoštorci se trude da sa turistima podele svoju ekološku svest, prikažu kako mogu da se uspešno koriste prirodni resursi, a da se ne ugrožava prirodna sredina, kao i da im predstave stare zanate poput kovačkog i pčelarskog. Jedna od članica Udruženja ima „Pčelarsku učionicu“ koju rado posećuju najmlađi turisti, a pri mesnoj školi postoji i pčelarska đačka sekcija na kojoj učenici upoznaju svet pčela, pčelarstva i proizvodnje pčelinjih proizvoda. Etno kuća „Mali Bodrog“, koja je u vlasništvu jedne od članica, verno prikazuje seoski život s kraja 19. i početka 20. veka, i zbog svog autentičnog ambijenta ostavlja snažan utisak na sve turiste, a posebno na najmlađe posetioce.

Bački Monoštor nije samo dobra destinacija za đačke ekskurzije, već i mesto gde će se odrasli dobro provesti. Udruženje „Podunav“ organizuje nekoliko manifestacija poput likovne kolonije, foto safarija, sajma torti i kolača, „Regeneracija Dunava“ u okviru Dana Dunava, „SFRJ rakijada“ i druge. Međutim, najviše se ponose „Bodrog festom“ koji se organizuje već 15 godina za redom i koji svake godine poseti između 10 i 12 hiljada ljudi. Sve ove aktivnosti realizuju se s ciljem da se prikaže stvaralaštvo svih Monoštoraca, ali pre svega žena koje su i inicijatori većine nabrojanih aktivnosti.

Udruženje građana „Podunav“ se nada da će učešćem u projektu „Jaka žena, snažno selo“ dobiti pomoć i podršku za promociju svojih aktivnosti i turističkih atrakcija, kao i da će Bački Monoštor učiniti vidljivijim na turističkoj mapi Srbije.

posetite nas

Adresa: Bački Monoštor 25 272,
Ivana Gorana Kovačića 34

pozovite nas

tel: 063/893-81-28
ngopodunav@gmail.com